La cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, desfăşurată între 7 şi 31 mai în patru oraşe din România, vor fi proiectate 40 de filme din 24 de ţări. De la acest maraton lipsesc producţiile britanice, în schimb, pentru prima dată, sunt aduse filme din industria cinematografică rusă.
Festivalul Filmului European este poate cea mai aşteptată manifestare de gen. Publicul rar are parte de o ofertă la pachet atât de valoroasă. Este un festival necompetitiv, dar cei care propun peliculele - ambasadele la Bucureşti ale ţărilor din Europa şi institutele sau centrele culturale ale acestora - se întrec în alegere, fiecare străduindu-se să aducă cu această ocazie ceea ce are mai bun acasă.
Fără o temă anume la ediţia curentă, evenimentul va decurge cu sloganul "Filme de tot felul" şi îşi propune "să celebreze, în luna mai, diversitatea europeană, oferind publicului cinefil filme de tot felul, majoritate în premieră în România".
Organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor şi Muzeul Ţăranului Român (MŢR), festivalul a început aseară, la Cinema PRO, cu o gală la care a fost proiectat "filmul dinamită" "Gomorra", realizat de italianul Matteo Garrone, după romanul omonim al lui Roberto Saviano.
E producţia câştigătoare a Marelui Premiu la Cannes, la ediţia 2008, a alte cinci Premii ale Academiei Europene de Film - la cele mai importante categorii - sau a unor distincţii la festivaluri din SUA, Germania etc.
DE LA "GOMORRA" LA TOLSTOI
După Gala de deschidere, încep proiecţiile la Bucureşti (8-17 mai) la Cinema Studio şi la MŢR - aici urmând să aibă loc vizionările în aer liber şi în interior (Cinematograful Regizorului Român). Cele 40 de filme oferite pentru festival reprezintă ţări precum Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, E