Impozitul minim este o măsură temporară şi ar putea fi eliminat în toamnă, a declarat ieri ministrul pentru IMM, Constantin Niţă. "În toamnă, în funcţie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim şi să găsim o altă soluţie pentru a nu pune în pericol microîntreprinderile sau start-up-urile", a spus el.
Este vorba de a doua schimbare de opinie a ministrului pe tema impozitului forfetar. Iniţial, în urmă cu mai bine de două săptămâni, Niţă declara că măsura instituită de Ministerul Finanţelor este bună, dar că ea ar trebui aplicată abia de la începutul anului viitor. Câteva zile mai târziu, timp în care ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a ieşit public şi a susţinut necesitatea acestui impozit, Constantin Niţă a revenit asupra poziţiei sale, declarându-se de acord cu poziţia colegului său de cabinet.
Guvernul a introdus, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 euro), pentru firmele cu venituri totale de pâna la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 euro) pentru societatile cele cu cifra de afaceri mai mare de 29 milioane de lei. Aproximativ 500 de euro, cât este cota minimă a forfetarului, costă şi formalităţile de închidere a unei firme.
Mii de firme radiate sau suspendate
După ce Finanţele au anunţat că măsura va intra în vigoare, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) s-a confruntat cu o adevărată avalanşă de cereri de radiere a firmelor. În luna aprilie s-a înregistrat un număr de 14.035 cereri de suspendare temporară a activităţii, în creştere cu 1.330,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul dizolvărilor voluntare a firmelor s-a ridicat la 1.569, cu 514,4% mai multe decât în aprilie anul trecut. Şi radierile voluntare au fost cu 279,7% mai multe, ajungând la 811 la nivel naţional.
Înainte ca ONRC să dea publicităţii aceste cifre, Gheorghe Poge