» Legea germana a salarizarii ar putea fi buna si pentru Romania, deoarece are in spate studii temeinice si bogata experienta in politici bugetare a unui stat puternic.
» Adoptarea acestei legi ar putea curma razboaiele la scena deschisa declansate intre sindicatele diferitelor profesiuni, precum si intre sindicate si ministerele presate de FMI sa adopte de urgenta o lege unica de salarizare a bugetarilor.
Sindicatele sunt deschise fata de grila germana de salarizare, care ar elimina marile discrepante intre lefurile din Romania, comprimand scalele salariale la 7 trepte, fata de 72, in prezent. Adoptarea legii germane a fost propusa de Dan Nica, ministrul Administratiei si Internelor, care a apreciat ca Romania trebuie sa adopte acest model ce nu poate fi contestat de nimeni.
"Aceasta este o grila care functioneaza de ani buni in Germania, este destul de echilibrata. Noua ne convine, insa problema care se pune este aceea de a taia serios anumite salarii care ies din parametrii grilei. Cum nu le putem taia, putem sa le ridicam pe celelalte", arata vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Sindicalistul a vazut bucati din grila sectoriala germana, mai precis pe cele din educatie si sanatate, si spune ca in acestea se pot regasi pozitiile tuturor functiilor, pe o scara de la 1 la 7, in conditiile in care acum scara de la noi are 72 de trepte. "De exemplu, la ei, in educatie un debutant primeste 1.600 de euro si poate ajunge pana la 6.000 si ceva de euro. In sanatate, minimul este de 1.800 de euro si ajunge la 7.000 de euro", arata Dandea.
Nici judecatorii nu resping ideea sa fie salarizati nemteste, atata vreme cat nu se va incerca asimilarea fortata a diferitelor categorii de bugetari. "Nu am vazut grila, dar poate fi in regula atat timp cat nu se va incerca asimilarea fortata a diferitelor categorii de bugetari si atata vr