A mai rămas doar o săptămână în care puteţi alege o cauză căreia să vă alăturaţi anul acesta prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit. Numărul românilor care au ales să ajute în acest fel organizaţiile neguvernamentale a crescut de la mai puţin de 150.000, în 2005, la aproape un milion în 2008. Maria are 13 ani şi este elevă într-a VI-a. Locuieşte cu chirie într-un bloc de garsoniere din Petrila (judeţul Hunedoara). Într-o singură cameră trăiesc mama, tata, Maria şi fratele ei de opt ani.
Camera nu este racordată la reţeaua electrică, încălzirea se face cu lemne şi întregul bloc a rămas fără apă. Nu au avut niciodată o locuinţă a lor: au stat cu chirie scurte perioade în diverse locuri, până când proprietarii au dat altă destinaţie caselor.
Tatăl Mariei este operat la coloana vertebrală şi nu poate munci cu forme legale. Veniturile familiei sunt formate din alocaţia celor doi copii şi din ceea ce tatăl câştigă din reciclarea deşeurilor. Odată cu venirea primăverii, întreaga familie merge la pădure şi culege urzici: copiii au astfel o sursă sigură de vitamine, iar surplusul îl vând pentru a mai câştiga nişte bani.
Din cauza sărăciei, Maria era la un pas de a abandona şcoala. Nu reuşea să ţină pasul cu colegii ei, nu putea să-şi pregătească lecţiile la timp, dar nu făcea faţă nici cheltuielilor impuse de sistemul de învăţământ.
Asistenţii sociali ai organizaţiei „Salvaţi Copiii” au întâlnit-o pe Maria în timp ce muncea alături de ai ei la reciclarea deşeurilor. Copilul a fost introdus de asociaţie în programul de prevenire a abandonului şcolar şi frecventează zilnic Centrul Educaţional „Salvaţi Copiii”, deschis în Petrila. Din direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, centrul la care vin 228 de copii din Valea Jiului, a primit anul trecut 55.000 de euro.
Sumele au crescut anual