În primul trimestru din 2009, preţurile au crescut mai mult decât salariile, iar costurile vieţii au înghiţit jumătate din bugetele familiilor. Costurile vieţii (hrana, întreţinerea locuinţei şi celelalte cheltuieli inevitabile) au crescut cu peste 5%, în timp ce majorarea salariilor a fost de numai 3,5%. Avansul câştigurilor salariale din primele trei luni ale acestui an a fost mai mic decât media scumpirilor (inflaţia din aceeaşi perioadă), astfel că puterea de cumpărare a românilor a mai coborât o treaptă. Faţă de luna ianuarie, media câştigului salarial net a crescut cu 3,4% (47 de lei), în timp ce preţurile principalelor produse şi servicii reprezentând costurile vieţii au crescut cu peste 5%.
În martie, câştigul salarial mediu net a ajuns, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), la 1.402 lei - în creştere uşoară faţă de ianuarie 2009, dar în scădere semnificativă faţă de decembrie 2008.
În aceeaşi perioadă însă, respectiv în primul trimestru din 2009, costurile cu întreţinerea locuinţei au crescut cu mai mult de 4%, telefonul s-a scumpit cu 9%, preţurile unor alimente de bază au avansat cu peste 4%, iar tarifele la chirii şi la transportul urban s-au majorat cu 4%.
Salarii mici, probleme tot mai mari
Potrivit statisticilor oficiale, cheltuielile inevitabile reprezentând costurile vieţii (întreţinerea locuinţei, curentul, încălzirea, celelalte utilităţi, hrana de zi cu zi, chiria) reprezintă jumătate din veniturile medii ale unei familii sau, în termeni nominali, 1.050 de lei lunar.
Această sumă este prea mare pentru mai multe categorii de salariaţi, ca să nu mai vorbim de şomeri sau pensionari.
Câştiguri salariale sub 1.000 de lei au avut, în martie, potrivit INS, angajaţii din industria alimentară (944 de lei), producţia de textile (939 de