După depăşirea plafonului maximal de deficit bugetar impus de Comisia Europeană, mai exact de 3% din PIB, România va suporta rigorile procedurii de deficit excesiv. România nu este singura ţară vizată de procedura de deficit excesiv, în aceeaşi situaţie aflându-se Malta, Polonia şi Lituania. Îngijorarea europenilor este cu atât mai mare cu cât Polonia şi România sunt ţările cu economiile cele mai mari din regiune.„Miercuri, Comisia va face un prim pas în pr
După depăşirea plafonului maximal de deficit bugetar impus de Comisia Europeană, mai exact de 3% din PIB, România va suporta rigorile procedurii de deficit excesiv.
România nu este singura ţară vizată de procedura de deficit excesiv, în aceeaşi situaţie aflându-se Malta, Polonia şi Lituania. Îngijorarea europenilor este cu atât mai mare cu cât Polonia şi România sunt ţările cu economiile cele mai mari din regiune.
„Miercuri, Comisia va face un prim pas în procedura de deficit excesiv în cazul mai multor ţări”, a afirmat un oficial al UE, referindu-se la cele patru state.
Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare.
Adio, pomeni electorale!
Oficialii CE au declarat, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesis ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene-limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.
Concret, procedura împotriva României ar presupune monitorizarea atentă a politicii bugetare, precum şi a măsurilor de reducere graduală a deficitului. Astfel, pomenile electorale guvernamentale vor fi în acest an, dacă nu evitate, în cel mai bun caz mult mai mici decât în alţi ani.
Comisia anticipează că 21 dintre cele 27 de state membre vor depăşi plafonul,