Cercetătorul de la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie îşi ocupă timpul studiind vietăţile care au trăit în zona Clujului în urmă cu milioane de ani. A ajuns la Cluj acum mai bine de 15 ani, pentru a studia Protecţia Mediului. Între timp, a „abandonat” studiul pentru care a lăsat în urmă oraşul natal, Bistriţa, iar acum se ocupă de destinele unuia dintre cele şapte muzee ale Universităţii Babeş-Bolyai, cel de Paleontologie-Stratigrafie. Practic, îşi duce viaţa printre fosile ale vietăţilor care au populat Transilvania în urmă cu milioane sau chiar sute de milioane de ani.
„Lucrez aici doar de câteva luni. A fost o oportunitate, în sensul că postul a fost scos la concurs, iar eu tocmai ce terminasem doctoratul la Facultatea de Geologie”, povesteşte Liana Săsăran.
Chiar dacă nu a avut prea mult timp la dispoziţie, a reuşit să se familiarizeze deja cu muzeul şi chiar a demarat o serie de proiecte. Cel mai important vizează introducerea muzeului în circuitul „liber”, astfel încât acesta să poată fi vizitat oricând, de cei interesaţi.
Până atunci, însă, are foarte mult de lucru. „Dacă e să glumesc puţin, fac şi muncă de curăţenie aici la muzeu, pe lângă cea de cercetare. Aceasta îmi ocupă, însă, cel mai mult, inclusiv în cadrul muzeului, dar şi pe teren. Chiar ar trebui să ajung, în următoarea perioadă, la depozitele cretacice de la Valea Neagră, pentru a continua cercetările”, spune Liana Săsăran.
Zi de zi între fosile de dinozauri
Până să ajungă, însă, să descopere noi relicve din timpurile demult apuse, are grijă de exponatele din muzeul de Paleontologie-Stratigrafie. Printre ele, chiar şi fosile de dinozaur sau ouă de dinozaur, dar şi plante care au trăit acum peste 300 de milioane de ani.
În total, peste 30.000 de exponate, cărora li se adaugă alte 20.000, aflate în depozite şi car