ANUL 1929
În acest an, Vaticanul devine stat suveran, Lev Troţki este expulzat din URSS, Thomas Mann ia Premiul Nobel pentru literatură, la New York se prăbuşeşte bursa - joia neagră - şi se deschide, în an de criză financiară!, Museum of Modern Art, la Hollywood se decernează primele trofee ale Academiei Americane de Film, Candide a lui Voltaire este declarată o operă obscenă în SUA... Mihail Afanasievici Bulgakov îi scrie lui Stalin celebra scrisoare, tulburătoare, plină de disperare, la capătul unor nesfîrşite persecuţii şi umilinţe, a încercărilor de a părăsi ţara, pe termen scurt sau lung:
"Se împlinesc zece ani de cînd am început să mă ocup de literatură în U.R.S.S.(...) La sfîrşitul celor zece ani, cu puterile sleite, fără să fiu în stare să mai trăiesc, otrăvit, ştiind că între hotarele U.R.S.S. nu-mi pot publica, nici pune în scenă textele, adus în situaţia să-mi pierd minţile, mă adresez Dumneavoastră şi vă rog să interveniţi pe lîngă Guvernul U.R.S.S. S| FIU EXPULZAT PESTE GRANI}| ÎMPREUN| CU SO}IA MEA L.E. BULGAKOVA, care se alătură cererii mele."
ANUL 2009
Este anul boului în zodiacul chinezesc, se adînceşte şi în Europa criza financiară propagată de peste ocean, din SUA, cad bănci, dau faliment mari firme de maşini, apare un nou pericol, gripa porcină... la Teatrul de Comedie din Bucureşti, regizorul Alexandru Tocilescu pune în scenă Casa Zoikăi de Mihail Afanasievici Bulgakov, în traducerea Maşei Dinescu.
Cred că această piesă a lui Bulgakov nu este printre cele mai izbutite din opera sa, nici cea mai închegată dramatic, iar tensiunea problematicii grave se dizolvă uneori prin situaţii şi replici uşurele - probabil, mici trucuri ale autorului ca să treacă, totuşi, de toate cenzurile şi de ochii mult prea atenţi la scrierile sale şi să nu fie grabnic scoasă de pe afiş. Casa Zoikăi este int