Un lucru este cert: în 1989 se mânca sănătos. O dovedesc toate reţetele cu ingrediente naturale din cărţile de bucate apărute în acea vreme.
Cartea "Bucate alese, de prin ţară culese", apărută la Editura Revista Transilvania, din Sibiu, scrisă de Gaby Becsek, adună reţete legate de tradiţii culinare diferite, dominate de două note distinctive: una proprie centrului şi răsăritului Transilvaniei, cealaltă, zonei sud-estice a României.
Construită pe complementaritatea de gusturi munte-mare, lucrarea urmăreşte să scoată în evidenţă bogăţia şi varietatea gastronomiei româneşti. Gaby Becsek prezintă detalii noi şi originale ale unor mâncăruri deja cunoscute de români în 1989. Autorul schiţează şi indicaţii de combinare a felurilor între ele, precum şi a mâncărurilor cu băuturile adecvate.
În prefaţa cărţii, dr Radu Florescu afirmă că "bucătăria este o activitate de esenţă spirituală, o artă ca toate celelalte, stimulativă pentru creativitatea oamenilor. Propagarea şi stimularea bucătăriei de calitate este un fapt de înaltă cultură".
Referitor la lucrarea lui Gaby Becsek, dr Florescu consideră că "o carte de bucate nu trebuie să fie niciodată înţeleasă ca un reţetar rigid, un pat al lui Procust, ci ca o sursă de inspiraţie şi un prilej de meditaţii fecunde, cu rezultate... delicioase. Lucrarea aceasta constituie tocmai un temei pentru meditaţii suculente în faţa maşinii de gătit.
Prietenul Gaby Becsek, cu îndelungată experienţă şi osteneală în secretele artei culinare, a iscodit vechi reţete, de pe tot întinsul ţării, urmărind mai ales specificul local sub aspectul lui gastronomic şi le oferă amatorilor de bucătărie sănătoasă şi gustoasă să le încerce".
Lucrarea debutează cu un capitol dedicat gustărilor reci, din care amintim: vinete ca la Cernavodă, dovlecei marinaţi, salată ca la Nehoiu sau