Uniunea Europeana a lansat ieri "Parteneriatul estic", o idee aparent indrazneata prin care vrea sa-si apropie sase state foste componente ale Uniunii Sovietice - Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan - fara a le integra insa. Moscova a fost retinuta deocamdata, dar maraitul Federatiei Ruse s-a auzit inca de la inceputul anului. Cand va musca?
Relatiile cu Rusia sunt mai dificile ca niciodata si, in loc de o apropiere asteptata in fata ofesivei Chinei sau a Indiei, cele doua blocuri - Federatia Rusa si Uniunea Europeana - par sa se indeparteze una de alta.
Sferele de influenta ale Rusiei si pretentiile UE
Putem vorbi despre o concurenta sporita intre Moscova si Bruxelles pentru sfere de influenta pierdute de Rusia, dar necucerite de UE, insa cat va acea succes aceasta politica "soft power" a Uniunii intr-o regiune mai mult decat instabila?
Este adevarat ca UE are de ce sa fie ingrijorata in legatura cu Rusia. Razboiul de anul trecut pe care Rusia
l-a pornit impotriva Georgiei - care tocmai traise dezamagirea de a nu fi invitata sa adere la NATO in timpul summit-ului de la Bucuresti -, razboiul gazului dintre Ucraina si aceeasi Rusie si recentele violente din Republica Moldova spun totul despre instabilitatea regiunii.
Tentativa de lovitura de stat de la mijlocul acestei saptamani din Georgia in chiar debutul unui exercitiu militar NATO in aceasta tara - tentativa de lovitura de stat pe care Tbilisi o atribuie Rusiei - este doar ultimul eveniment ingrijorator petrecut in aceasta zona.
Cat va cantari, dincolo de disputele politice, criza economica si, daca UE ofera ceva acestor tari, ce ofera? Mai nimic. De pilda nu va oferi eliminarea vizelor pentru UE ceruta de aceste tari, pentru ca nimeni din Uniune nu doreste sa deschida acest subiect.
Un comentariu al BBC de ieri merita mentionat: "