Bonificaţiile pentru economii vor scădea în următoarele săptămâni, urmate de dobânzile la împrumuturi, datorită FMI şi deciziei BNR. Sursa: Agerpres
Dobânzile depozitelor vor scădea brusc în următoarea perioadă, au anunţat reprezentanţii băncilor. Iar peste circa o lună, vom vedea şi dobânzi mai mici la acordarea creditelor.
Principala cauză este decizia de miercuri a Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce cu 0,5 puncte procentuale dobânda de referinţă, de la 10% la 9,5% pe an. De altfel, bonificaţiile la depozite au scăzut treptat în ultima perioadă, după ce dobânda medie din piaţa bancară (ROBOR) a scăzut de la 16% la 12% pe an, în special datorită acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul- şef al Raiffeisen Bank.
Astfel, cei mai avantajaţi vor fi deponenţii care şi-au constituit depozite la termen de un an cu dobânzi fixe de circa 13%-15% pe an, ei beneficiind de bonificaţia promoţională pe tot parcursul anului. Cu cât perioada depozitului la termen scade, cu atât mai puţine avantaje asigură produsul. Aceasta deoarece, când veţi dori să vă reînnoiţi depozitul, dobânda va fi mai mică posibil şi cu până la 3 puncte procentuale, în funcţie de bancă. Cei mai dezavantajaţi sunt cei care au depozite cu dobândă variabilă, care se va reduce în următoarele săptămâni.
Populaţia are de aşteptat
Potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, creditarea va fi reluată mai întâi pentru corporaţii. „Băncile sunt în limite tolerabile şi cele care au avut tendinţa să aibă o pondere mai mare a creditelor neperformante au avut grijă să se capitalizeze.
Personal, sunt mai îngrijorat de costul pe care şi l-au asumat în privinţa dobânzilor la depozite, foarte mari”, a declarat şeful băncii centrale. El a adăugat că sunt şi instituţii financiare c