Comisia Europeana va declansa miercuri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pentru depasirea deficitului bugetar in 2008 peste pragul admis de 3% din produsul intern brut, potrivit unui oficial european citat de Reuters. Masuri similare vor fi luate si impotriva Poloniei, Lituanei si Maltei.
De altfel, declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva celor patru tari se afla si pe agenda sedintei saptamanale a comisarilor europeni, care va avea loc miercuri. Decizia CE trebuie supusa aprobarii Consiliului ministrilor de finante ai UE, ECOFIN, urmatoarea reuniune avand loc in data de 9 iunie.
Teoretic, depasirea deficitului bugetar este sanctionata cu amenda in cazul tarilor din zona euro sau cu inghetarea fondurilor structurale in cazul celorlalte state membre. Comisia Europeana a anuntat insa ca va evita aplicarea de sanctiuni dure atata timp cat criza economica va persista, ci va propune termene limita extinse pentru corectarea deficitului bugetar.
Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 5,1% din PIB in acest an si de 5,6% din PIB in 2010. In 2008, Romania a avut un deficit de 5,4%.
Comisarul pentru afaceri monetare Joaquin Almunia a anuntat luni ca va fi declansata procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008. Depasirea a fost cauzata de cheltuieli mult mai mari decat fusesera planificate, in special in salarii pentru sectorul public si transferuri sociale, noteaza Comisia in prognoza sa de primavara, prezentata luni. Mai mult, proiectiile mult prea optimiste privind veniturile autoritatilor romane nu s-au materializat, iar o scadere brusca in colectarea veniturilor in ultimele doua luni ale anului 2008, in contextul crizei economice, a accentuat si mai mult deficitul.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri c