Exista un Carol I al memoriei noastre si un Carol I al istoriei reale? Si, daca exista cele doua imagini, nu se intrepatrund? Sunt intrebari la care incearca sa raspunda cartea-album pe care o prezentam in aceasta rubrica. Exista un Carol al scenariului unui film cu care autorul lui se confunda, mutând imaginea din film peste cea reala, de la care initial pleaca, dar pe care aparent o pierde mereu si, de-adevaratelea, o regaseste mereu. Celalalt Carol, al istoricului, nu e diferit de primul. E doar mai cu picioarele pe pamânt. Are miscari stiute. Isi face doar „meseria de rege", cum o face si celalalt Carol, cel imaginar. Zi de zi. Nu doi regi Carol infatiseaza cartea noastra, ci unul singur, regele amintirii si totodata al istoriei noastre. Vazut de un mare regizor – Sergiu Nicolaescu.
Mai intai a fost filmul: „Carol I – un destin pentru România". Un lungmetraj in regia lui Sergiu Nicolaescu, produs de Media Pro Pictures si distribuit de Media Pro Distribution, care a avut premiera de gala pe 9 mai 2009, la Cinema PRO. Actiunea filmului se petrece in vara anului 1914. La 75 de ani, regele Carol I, intemeietorul României moderne, traieste retras in castelul Peles, având-o alaturi pe regina Elisabeta, sotie devotata si prietena de suflet. Batrânul rege isi joaca ultima carte in Consiliul de Coroana. El incearca sa ii convinga pe reprezentantii poporului sa voteze pentru intrarea in razboi de partea Puterilor Centrale. Rolul lui Carol I este jucat de Sergiu Nicolaescu, iar Marina Procopie interpreteaza rolul reginei Elisabeta.
Cu prilejul premierei filmului au fost lansate, de asemenea, cartea si DVD-ul.
Cartea „Ion Bulei, Stelian Turlea prezinta Sergiu Nicolaescu – Carol I. Un destin pentru Romania" a aparut la Editura RAO si se adreseaza in egala masura pasionatilor de istorie, cât si celor dornici sa afle detalii din culisele filmului Carol I.Pe