Mergem in Antalya, unde turcii isi deschid, azi, de Paste, sezonul turistic.I-am surprins in timpul pregatirilor, si i-am tras de limba: ce strategii au, cat investesc si ce profituri asteapta. Si, mai ales, de ce prefera multi romani vacantele in Turcia? Un raspuns posibil ar fi – pentru ca sunt tratati regeste! Anul trecut, turcii au atras 180.000 de romani pe litoral, demonstrandu-le cum se face marketing in turism. Urmeaza un moment de reflectie pentru hotelierii nostri.
Aprilie, afara e destul de rece si innorat. Nici tipenie de om pe plaja, daramite in apa! Pe varfurile muntilor Taurus, la peste 2000 de metri, e inca zapada. Sezon mort, ar zice romanul, dar turcul nu se lasa infrant de legile naturii, cand vine vorba de turism. La cateva sute de metri de valurile reci ale Marii Egee, pe marginea piscinei din Kemer, iarna e ca vara. Hotelurile au cateva sute de turisti! La receptie e vanzoleala... bagajele aliniate la intrare... dovada de netagaduit ca turcii o sa faca bani frumosi din turism si pe timp de criza.
Pe litoralul nostru, hotelierii se bat cu pumnu-n piept ca au deja 10.000 de rezervari. Dar turcii le fura clientii de sub nas: cate vacante a vandut un singur agent turc romanilor nostri? "Pentru sezonul acestei veri avem aprox 3.500 rezervari in acest moment, cu discounturi de early-booking… Pentru acest sezon, discounturile de early booking au crescut, normal erau 10% – 15% acum, au crescut la 20-25% de procente."
Asadar, reduceri! Turcii sunt celebri pentru cele mai ieftine vacante din toata lumea. Dar cum reusesc ei sa mai si reduca preturile fara sa dea faliment? Vand foarte mult. Anul trecut, in Turcia au sosit 180.000 de turisti din Romania. In Turcia, la 5 stele, all inclusive, cel mai ieftin bilet este 40 de euro pe zi, in plin sezon. Peste iarna, nordicii platesc pentru o vacanta all inclusive doar 20 de euro. Dar r