Bancile vor ieftini vizibil creditele doar dupa ce vor putea sa se finanteze mai ieftin, spune Radu Topliceanu, director aria Credite persoane fizice, Retail Division in Raiffeisen Bank.
"Dobanda la creditele clientilor depinde printre alte lucruri si de costul resurselor de finantare ale bancilor - atata vreme cat bancile vor atrage resurse la costuri ridicate, fie ca vorbim de lei, fie ca vorbim de euro sau alta valuta, nu vor putea aplica dobanzi scazute", spune Topliceanu. Spre exemplu, Raiffeisen stabileste costul creditelor imobiliare in functie de indicatorii pietelor monetare - ROBOR la lei, respectiv EURIBOR la euro. Astfel, dobanda la un credit imobiliar in lei ajunge la 18,61% pe an, in conditiile in care banca aplica o marja de trei puncte procentuale peste indicatorul de baza, calculat ca medie aritmetica pe ultimele 30 de zile calendaristice anterioare datei de actualizare a ROBOR pentru maturitatea de sase luni. La euro marja este de 8 puncte procentuale peste indicatorul de baza, calculat in functie de EURIBOR pentru maturitatea de sase luni, astfel ca dobanda ajunge la 9,9% pe an.
Pe piata americana, un credit imobiliar pe 30 de ani se vinde acum la dobanzi de 5%, in conditiile in care dobanda-cheie la dolar este de 0,25% pe an.
BCR, cea mai mare banca din sistem, aplica marje de 2,5% peste ROBOR la creditele imobiliare in lei, respectiv 6,5 puncte peste EURIBOR, la imprumuturile in euro.
Bancile locale au stabilit marje proprii ridicate, in conditiile in care acestea incorporeaza si costurile legate de obligatiile de constituire de rezerve minime obligatorii sau prima de risc platita pentru atragerea de finantari in valuta din strainatate. Unele banci au evidentiat chiar distinct aceste elemente de cost in formula de calculare a dobanzii pentru clienti.
Dobanzile pe pietele monetare au coborat, dupa ce bancile centrale