Modificarea Legii achiziţiilor publice ar trebui să nu mai permită "aranjarea" licitaţiilor, pentru aceasta fiind necesar ca autorităţile contractante să nu aibă o "prea mare independenţă sau libertate" la elaborarea caietelor de sarcini, susţine Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
"Solicităm eliminarea portiţelor ce oferă posibilitatea aranjării destinaţiei unor licitaţii pentru achiziţii publice. Considerăm că o prea mare independenţă sau libertate a autorităţilor contractante la întocmirea unor caietele de sarcini are ca efect aranjarea unor licitaţii şi poate produce un adevărat haos în ofertarea de lucrări unde s-a ajuns să se câştige cu valori de până la 40% din valoarea estimată şi în perioade de execuţie imposibile de realizat", explică conducerea ARACO.
Asociaţia solicită reintroducerea pragului minim de subevaluare a ofertelor, având ca scop creşterea calităţii lucrărilor executate, precum şi calcularea corectă şi actualizarea valorii estimate a investiţiilor, rezultată din studii de fezabilitate şi menţionată în anunţul de participare. Totodată, asociaţia propune utilizarea cursului euro-leu anunţat de BNR cu şapte zile înainte de publicarea anunţului, astfel încât valoarea estimată a investiţiei să fie cât mai aproape de realitate.
Subcontractanţii trebuie anunţaţi de la bun început
De asemenea, patronatul consideră că toţi subcontractanţii, indiferent de ponderea valorilor subcontractate, ar trebui să fie obligatoriu nominalizaţi în documentaţia de preselecţie, pentru a se cunoaşte capacitatea tehnico-profesională şi a situaţia economico-financiară a acestora.
Asociaţia mai propune stabilirea duratei minime de 25 de zile de la data publicării anunţului până la data depunerii ofertei, atât pentru licitaţii cât şi pentru cereri de ofertă, aceeaşi durată urmând să fie valabilă şi pentru cazurile în care p