Volatilitatea ridicata de pe Bursa de la Bucuresti din ultimele luni a oferit posibilitati de castig importante investitorilor care au ales sa tranzactioneze instrumente derivate si au intuit corect directia pietei.
De exemplu, un investitor care ar fi intrat long pe derivatele SIF Oltenia (DESIF5), scadenta septembrie 2009, pe Bursa din Sibiu (Sibex) la inceputul lunii aprilie, ar fi inregistrat in numai o luna un randament de 364%, la o investitie initiala de 130 de lei, reprezentand marja pentru contractele pe SIF Oltenia. In acelasi interval, actiunile SIF Oltenia au crescut pe Bursa cu 87%.
Strategiile se pot schimba de la o luna la alta, chiar de la o zi la alta
Investitorii care au mizat pe cresterea SIF-urilor, luand pozitii de cumparare pe Bursa din Sibiu, au putut obtine castiguri importante inca din luna martie, cand contractele DESIF5 cu scadenta in septembrie au adus un randament de 117%.
Pe de alta parte, in primele doua luni ale anului, cand Bursa a inregistrat scaderi puternice, cei care au mizat pe revenirea pietei au inregistrat pierderi, iar castigurile au mers la cei care au pariat pe scadere.
In prima luna din acest an, in care titlurile SIF Oltenia au inregistrat scaderi mari pe piata spot, un investitor care ar fi intrat short pe piata derivatelor ar fi inregistrat un castig considerabil. Un investitor short mizeaza pe scaderea pretului activului suport, orice depreciere a acestuia transformandu-se in profit pentru un shorter. Spre deosebire, deprecierea devine implicit pierdere pentru un investitor care mizeaza pe crestere, adica ia pozitii long.
In luna ianuarie, un investitor short ar fi inregistrat pe contractele DESIF5, scadenta septembrie, un randament de 138%, la un cost total de 130 de lei, reprezentand marja initiala.
In acelasi timp, un investitor long ar fi inregistrat la finele lunii un