Vârful presiunilor speculative şi nespeculative ale cursului de schimb a trecut, iar politicile fiscale şi salariale sunt mult mai adecvate decât în perioada anterioară, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Imediat, leul s-a apreciat pe piaţa valutară.
"Vârful presiunilor speculative şi nespeculative asupra cursului de schimb considerăm că a trecut. (...) Este adevărat că şi politicile fiscale şi salariale, cu toate greutăţile lor, sunt mult mai adecvate, comparativ cu ce se întâmpla în toamnă, cu promisiunile electorale sau cu ce se prefigura, hai să spunem, în luna decembrie", a afirmat Isărescu.
El a explicat că reducerea relativă a riscului de depreciere a leului are ca fundament ajustarea rapidă a dezechilibrelor externe mai repede decât anticipa chiar banca centrală, chiar dacă nu s-a ajuns încă la un nivel sustenabil pe termen mai îndelungat.
Imediat după anunţul guvernatorului, leul a continuat să se aprecieze în raport cu euro. Rata de schimb anunţată de BNR a scăzut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni şi trei zile.
CRIZA CONTINUĂ
"Nu doar cursul şi-a făcut datoria, dar şi decelerarea cererii", a spus Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, un alt element ce ajută la eliminarea presiunilor pe curs îl reprezintă acordul cu Fondul Monetar Internaţional, UE şi alte instituţii financiare. În rezerva BNR au intrat primele 5 miliarde de euro de la FMI. El a arătat că toate prognozele internaţionale indică o continuare a crizei, respectiv o slăbire a cererii pe plan mondial, cu impact corelat asupra economiei româneşti.
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an şi pentru 2010, de la 4,5% la 4,4% şi, respectiv, de la 3,2% la 2,8%, faţă de raportul din luna februarie. "Dezinflaţia se va instala pe o perioadă de câteva trim