Diplomaţia SUA nu şi-a definitivat strategia de politică externă nici după 100 de zile, consideră un analist american. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, s-a întâlnit ieri la Washington cu secretarul de Stat Hillary Clinton şi cu preşedintele american Barack Obama. Secretarul de Stat american s-a întâlnit aseară la Washington cu omologul său rus, Serghei Lavrov, însă de această dată, de la întâlnirea celor doi a lipsit celebrul buton de „restart”, ce a făcut deliciul presei, cu ocazia primei întrevederi oficiale, de pe pământ european.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali are loc într-un moment de retensionare a relaţiilor dintre cele două părţi, în ciuda dezgheţului anunţat de unii analişti, după victoria lui Barack Obama la preşedinţia Statelor Unite.
La divergenţele „clasice”, precum scutul american antirachetă din centrul Europei sau dosarul iranian, s-au adăugat noi motive de disconfort, precum manevrele militare ale NATO, ce se desfăşoară în Georgia.
Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, i-a telefonat miercuri omologului său american Dan Fried, pentru a-i spune că situaţia din Georgia devine “un factor de destabilizare” în regiune.
Ruşii, puşi pe scandal
Acest apel, ce avut loc cu doar o zi înaintea vizitei oficiale la nivel de ministru de Externe, simbolizează perfect relaţia dintre cele două părţi. Pe lângă aceasta, cu doar câteva ore înainte de a pleca spre Washington, Lavrov a anunţat că nu va participa la Consiliul NATO-Rusia, ce va avea loc la sfârşitul lunii mai, pentru a protesta faţă de exerciţiile militare desfăşurate de Alianţă în Georgia.
Lavrov a acuzat dur autorităţile georgiene, ce susţin că Rusia a fost implicată în revolta de la o bază din Georgia, dar şi lipsa de reacţie a americanilor, în acest caz. Gesturile de “bunăvoinţă” din partea Rusiei