Greşeala din teza cu subiect unic la limba şi literatura română, susţinută joi de clasa a VIII-a, pare să fi răzbunat toate erorile comise vreodată în elaborarea subiectelor de examene, care nu au adus nicio pedeapsă celor vinovaţi. Ecaterina Andronescu a cerut demiterea celor care au bulversat elevii. Sursa: Vlad Stănescu
Mihail Stan, consilier la Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, şi Dumitru Săvulescu, directorul acestuia, i-au luat-o înainte ministrului, nu au mai aşteptat analiza comisiei de disciplină şi şi-au dat demisia tot în această seară.
„Nu sunt răspunzător, ci responsabil. Mi se pare normal ca cel care a răspuns de elaborarea subiectelor să-şi dea demisia”, a declarat Mihail Stan.
Greşeala, la indigo
În ceea ce priveşte „originea” greşelii, acesta a explicat că textul ar fi fost copiat, cu tot cu eroare, dintr-o carte adresată elevilor. „Noi am greşit că nu am mers la ediţia critică a cărţii, pentru a confrunta textele”, a explicat Stan.
Atitudinea ministrului a venit târziu, după o zi de presiuni din partea opiniei publice şi în urma cererii de sancţionare a celor direct răspunzători, trimisă de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP). „Este impardonabil pentru nişte experţi care ar trebui să-i ajute pe copii, nu să-i încurce”, a declarat Mihaela Gună, preşedinta FNAP.
Mai mult, dimineaţă, Andronescu găsise chiar şi o scuză pentru faptul că personajele lui Caragiale, din schiţa „Triumful talentului”, au fost încurcate între ele - Niţă Ghiţescu a devenit Ghiţă Niţescu, sensul textului fiind dat peste cap, după ce joi, în ziua examenului, dădea asigurări că „totul decurge normal”.
„S-ar putea ca aceia care au întocmit subiectele să fi făcut inversarea intenţionat, pentru că într-un text la prima vedere poţi să alegi