S-au împlinit 112 ani de la proclamarea independenţei României faţă de Imperiul Otoman şi 44 de ani de la semnarea capitulării Germaniei în faţa URSS. În timp ce naviga pe Marea Roşie, nava-mineralier Bechet a salvat 12 marinari yemeniţi. Românii făceau speculă şi cu plante medicinale. La Dalles, artă militantă.
ZIUA INDEPENDENŢEI, ZIUA VICTORIEI
1877 - 1945 - 1989 sunt axele temporale din construcţia articolelor de fond publicate în acea zi. La 9 mai 1877, România şi-a proclamat independenţa de stat. 9 mai 1945, când Germania a semnat a doua oară capitularea în faţa reprezentanţilor Uniunii Sovietice, este considerat a fi în România sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Iar prezentul lui 1989 era încununarea oricărui eveniment cu semnificaţii pozitive din trecut.
Nici un nume, cu excepţia celui de Ceauşescu, nu era citat cu referire la 1877 sau 1945!
ROMÂNIA - A PATRA FORŢĂ A COALIŢIEI ANTIHITLERISTE
În cinstea "Zilei victoriei împotriva fascismului", ambasadorul URSS la Bucureşti E.M. Tiajelnikov oferise o recepţie. Cu acelaşi prilej au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Luptei pentru Libertatea Poporului şi a Patriei, Monumentul Eroilor Patriei şi Monumentul Eroilor Sovietici din Bucureşti.
Şi la Cimitirul din Tâncăbeşti al militarilor britanici căzuţi în al doilea război mondial se depuseseră coroane de flori. Dintre personalităţile prezente la solemnitate au fost amintiţi Gheorghe Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului de stat, Lina Ciobanu, viceprim-ministru al Guvernului, şi însărcinatul cu afaceri ad-interim al Marii Britanii la Bucureşti, Alan R. Clark.
Statutul de ţară învinsă conferit României de Conferinţa de Pace de la Paris (1946) trecea sub tăcere. Sub raportul corectitudinii politice a momentului, ţara era prezentată "a patra forţă a coaliţiei antihitleriste