În 2003 a primit premiul Uniunii Latine şi Marele Premiu Ovidius, prilej cu care a fost prezent pentru prima dată la Constanţa şi la Universitatea Ovidius
Sala Senatului din cadrul campusului Universităţii „Ovidius" Constanţa a găzduit, ieri, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa.
„Antunes e recognoscibil în tot ce scrie, în orice frază, nu în sensul unei specularităţi infinite, ci în sensul unei stigme şi aure specifice". În acest mod a fost descris celebrul portughez care şi-a abandonat cariera medicală în favoarea scrisului. Prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorectorul Universităţii „Ovidius", a fost cel care a dat citire laudatio-ului, iar prof. univ. dr. Adina Ciugureanu, decanul Facultăţii de Litere, şi prof. univ. dr. Mircea Martin, de la Universitatea Bucureşti, au vorbit despre opera şi viaţa scriitorului Antonio Lobo Antunes. El a debutat în 1979, cu Memória de Elefante. Opera lui a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii literare internaţionale, printre care Premiul France Culture (1996 şi 1997), Prémio da Associaçao Portuguesa de Escritores (1999), Premiul Uniunii Latine şi Marele Premiu Ovidius (2003), prilej cu care scriitorul a fost prezent pentru prima dată la Constanţa şi la Universitatea Ovidius, Premiul Ierusalim (2005), Premiul José Donoso (2006) etc. În colecţia „Raftul Denisei" se află în curs de traducere Arhipelagul insomniei (O Arquipélago da Insónia, 2008). Tot ieri, la campusul universitar, a avut loc ceremonia de celebrare a zece ani de la înfiinţarea Facultăţii de Arte. Cu acest prilej, au fost organizate o serie de manifestări artistice şi ştiinţifice în cadrul simpozionului internaţional „Învăţământ - Cercetare - Creaţie". Evenimentele au fost deschise prin conferinţa „Levantul - Spaţiu Istoric şi Stare de Spirit", susţinută de academicianul Răzvan Theodorescu.
În 2003 a primit premiul