Migrenele, vertijurile şi senzaţia de picioare grele şi de mâini reci (semne clare ale unei circulaţii sanguine deficitare) pot fi combătute cu ajutoare din natură: ghimpele pădureţ, sulfina galbenă, Ginkgo biloba şi hamamelis. Plantele recomandate pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine conţin flavonoizi sau saponine, substanţe care au proprietăţi antiinflamatoare.
Ghimpele pădureţ te scapă de edeme
Această plantă conţine substanţe active, denumite ştiinţific saponine şi ruscogenine, care cresc tonicitatea pereţilor vaselor sanguine. Planta este recomandată împotriva edemelor (reţineri de apă) şi are acţiune vasoconstrictoare.
Ceaiul se prepară din una-două linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă, care se lasă la fiert timp de 10 minute. Se beau câte două căni pe zi din acest ceai, una pe stomacul gol, iar cealaltă cu 30 de minute înainte de culcare. Sub formă de tinctură, se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale.
Sulfina galbenă, antiinflamatoare
Sulfina galbenă, datorită conţinutului de flavonoizi, are proprietăţi antiinflamatoare şi de combatere a edemelor. În plus, ea conţine şi un anticoagulant şi un fluidifiant de origine naturală, datorită cărora este recomandată în tratamentul preventiv al varicelor şi al tromboflebitei.
Se utilizează sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de flori uscate la 250 ml de apă, amestec din care se beau câte două căni pe zi. Pentru ameliorarea circulaţiei venoase, specialiştii recomandă şi tinctura de sulfină: câte 10 picături de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă.
Ginkgo biloba, tonic excelent
Ginkgo biloba, plantă bogată în antioxidanţi, are acţiune tonică asupra sistemului sanguin arterial, dar şi venos. Se administrează de trei ori pe zi, sub