Anul acesta doar nouă străini și-au înființat firme în județ, iar valoarea capitalului social nu depășește 5.000 de euro
De la începutul anului, la Registrul Comerţului s-au înmatriculat doar nouă societăţi cu capital străin. Sumele virate în conturi drept capital social sunt foarte mici: aproape 4.000 de dolari şi nici 2.500 de euro.
Comunitatea oamenilor de afaceri susţine că se înregistrează o scădere progresivă a numărului de investitori străini în Bacău. „Acum cinci ani eram pe locul I în Moldova la investiţiile străine. De atunci tot scădem şi am ajuns să ne „batem” în ierarhie cu judeţe care în Moldova nici nu erau luate în calcul în statisticile economice”, a spus Mihai Tulbure, director adjunct la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Bacău.
Principalele domenii de activitate unde au plasat banii patronii străini sunt comerţul, construcţiile şi serviciile.
Industria de prelucrare, finanţată cel mai bine
Topul valorii fondurilor alocate diferă de cel pe domeniile de activitate. Aşa se face că în Bacău pe primul loc sunt investiţiile în domeniul industriei prelucrătoare, domeniu care acaparează mai bine de jumătate din capitalul social străin.
Comăneștiul este unul dintre orașele care au atras străini în industria prelucrătoare a lemnului. ”Avem la Comănești nouă firme străine, majoritatea având ca profil de activitate prelucrarea lemnului. Recent, acestora li s-au adăugat alte trei societăți din afară care se ocupă de comerț”, ne-a declarat Viorel Miron, primarul din Comănești.
Lipsesc infrastructura şi facilităţile
În opinia oamenilor de afaceri băcăuani nici autorităţile locale, nici instituţiile descentralizate nu au făcut nimic să atragă investitorii străini.
„Ar fi trebuit să se aloce terenurile în cazul investiţiilor mari. Nu a existat preocupare nici pentru găsirea unor facilită