» Licoarea traditionala este folosita la toate evenimentele dar si in tamaduirea unor boli.
» O palinca adevarata are "margele" si nu provoaca dureri de cap
O legenda spune ca regele Burebista a dat ordin sa se scoata toate viile din tara, dar prunii, perii si merii le-a lasat sa creasca, sa aiba dacii ce bea la bucurii si la suparari. Astfel, palinca ardelenilor este mostenire de la Burebista.
Palinca de "Tulca" isi are originea in judetul Bihor. iar numele l-a primit dupa porecla tatalui celui care o produce, Florian Chise. "Suntem multi in sat, nu ne stim tati dupa nume, da’ dupa porecla sigur ne cunoastem" spune acesta. O palinca buna trebuie "sa tina margeaua cat mai mult", spune producatorul. Asta inseamna ca trebuie sa aiba intre 48-55 de grade, iar bulele de aer, margelele cum ii spun taranii, trebuie sa ramana la gura paharului cateva minute dupa agitarea licorii. Nu produce decat palinca curata, nu amesteca fructele si nu adauga zahar in compozitia ei. "Daca te doare capu’ dupa ce bei palinca inseamna ca o avut zahar in ea" spune Chise.
Nu o poate vinde din cauza birocratiei de care se ciocneste, dar se poate lauda cu ea prin targuri si expozitii, iar lumea nu ramane indiferenta. "Palinca se bea in Ardeal la orice eveniment. Ai nunta, botez sau imormantare, ce le dai la oameni? Palinca. Asta merge la orice ocazie. Se fac si tratamente babesti cu ea. De exemplu, daca te doare stomacul bei palica cu miere de albine, la raceala iei palica cu piper, o amesteci salvie si o pui la macerat 20 de zile si o bei pentru circulatia sangelui. Daca ai colesterol, o amesteci cu usturoi pisat, o pui la macerat si bei in fiecare dimineata din ea. Primul litru care-l scoti din cazan cand o faci nu se bea ca-i toxica. Batranii o pun deoparte si o folosesc la dureri de reumatism, isi fac frectie cu ea" spune Florian Chise.
RETE