Italia, una dintre ţările europene cu cea mai scăzută rată a natalităţii are, în acelaşi timp o cerere semnificativă de specialişti în tehnici de fecundare artificială. Fecundarea in vitro este una dintre cele mai cunoscute astfel de metode.
Însă aplicarea acestora ridică în Peninsulă o serie întreagă de probleme, de la cele care ţin de ştiinţa biologică aplicată, până la cele de natură etică, religioasă, sociologică sau chiar de drept. Dintre acestea, constană rămâne cea a numărului foarte mic de medici specialişti în tratamentele şi procedurile fecundării in vitro. Printre ei, se află însă şi un român, care este văzut de mulţi părinţi italieni ca responsabil pentru miracolul familiei lor: copilul.
Sorin Parastie are 47 de ani şi lucrează la o clinică recunoscută în acest domeniu, în nordul Italiei. După o experienţă de ani de zile, cursuri de specialitate la clinici şi universităţi de renume, românul a reuşit, din toamna anului trecut, medicul să lucreze împreună cu o echipă de specialişti în cadrul unei clinici private, recunocută în toată Italia. Locuieşte împreună cu familia la Torino, iar fiica sa, de 21 de ani, este studentă la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii catolice din Milano.
Originar din Sighetu Marmaţiei, Sorin Parastie a absolvit Facultatea de Medicină în anul 1987 la Cluj, iar după o lungă perioadă de stagiatură a decis să-şi încerce norocul în Italia. ”Am prins ultimii ani din regimul ceauşist şi altii doi după Revoluţie. În sistemul sanitar românesc domnea haosul şi nu mi-a trebuit mult să mă decid să plec din ţară, mai ales că mă încurajase şi sora mea, care deja se stabilise în nordul Italiei, la Cuneo. Ştiam de la bun început că echivalarea studiilor nu este foarte uşoară, dar am sperat mereu că voi reuşi până la urmă”, povesteşte medicul român.
Ambiţia de a atinge un scop