Parlamentul german a solicitat UE printr-o rezoluţie adoptată în unanimitate ca României să îi fie sistate fondurile europene. Motivul? Deficienţele din sistemul juridic românesc şi problemele cu corupţia. Europarlamentarii români spun că Germania e în campanie electorală şi încearcă să distragă atenţia de la propriile probleme interne.
Bundestagul a adoptat joi seară o rezoluţie în care parlamentarii germani "constată cu îngrijorare" deficienţele statului de drept din România şi Bulgaria. Invocând ritmul redus al reformelor din justiţie şi stadiul combaterii corupţiei, membrii Camerei inferioare a Parlamentului german cer UE să îngheţe alocarea fondurilor pentru România, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Bulgariei.
Potrivit site-ului Deutsche Welle, care citează agenţia DPA, dezbaterea din Bundestag a fost iniţiată de Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, pe baza raportului Uniunii Europene privind respectarea drepturilor omului şi statului de drept în perioada 2007-2008.
"O dată cu integrarea europeană a Bulgariei şi a României în ianuarie 2007 au fost introduse mecanisme de cooperare şi verificare pentru ca, cu sprijinul UE, să se rezolve diferitele probleme în domeniul reformei justiţiei, ca şi în combaterea corupţiei şi a crimei organizate.
Principiile statului de drept au fost o condiţie pentru integrarea celor două ţări. Bundestagul ia la cunoştinţă cu îngrijorare problemele care încă rămân în ceea ce priveşte statul de drept. El (Bundestagul - n.r.) invită UE la sancţiuni sub forma opririi fondurilor în cazul României, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul Bulgariei", se precizează în paragraful referitor la România.
PRESIUNE ASUPRA COMISIEI
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că poziţia adoptată de parlamentarii germani confirmă atitudinea Germaniei din ultimii patru ani, dar