Pentru a marca într-un mod festiv şi util 9 mai (Ziua Europei), la iniţiativa Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerii în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea din Craiova a organizat vineri, împreună cu Comisia Europeană (Modulul Jean Monet), un seminar cu tema „Partnership in the EU - FromTeory to Practice“.
„Ne-am reunit cu ocazia zilei Europei care pentru România capătă altă semnificaţie de la aderare. Suntem în UE, suntem europeni şi această dată trebuie marcată cum se cuvine. Scopul este de a discuta unde am ajuns, ce am realizat, care sunt nerealizările şi speranţele pentru viitor“, a declarat prof. univ. Constantin Fota. Acesta a explicat că în această perioadă de la aderare, România nu s-a folosit de toate avantajele de care ar fi putut beneficia ca ţară membră. Potrivit acestuia, dacă tragem linie, sunt destul de multe lucruri care trebuie modificate.
„Şi problematica mentalităţii trebuie dezbătută. Nu simţim încă structural faptul că suntem în UE, că suntem egali şi avem drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii celorlalte ţări UE. Pentru a fi consideraţi europeni, trebuie să ne considerăm şi noi europeni. Perspectiva este foarte importantă şi depinde de noi şi de ritmul în care ne dezvoltăm“, a adăugat Constantin Fota. Acesta a subliniat faptul că schimbarea mentalităţii este destul de înceată la români.
Doljenii au proiecte pentru 88% din banii alocaţi
Participanţii la seminarul de vineri au adus în discuţie şi o serie de subiecte precum: „criza globală în UE, în mod particular în România: cauze, amploare şi forme de manifestare, căi şi mijloace de surmontare“, „cetăţenia europeană“, „libera circulaţie a forţei de muncă în UE“, „avantajele şi dezavantajele calităţii de ţară membră“, „UE şi globalizarea“ şi multe altele. Discuţiile purtate au vizat şi dezvoltarea regională în România şi