Victoriţa Păun este prima studentă din afara Statelor Unite care a absolvit cu notă maximă un colegiu american vechi de 112 ani. Cum a ajuns la această performanţă şi ce a învăţat într-un colegiu destinat negrilor din Carolina de Sud, aflaţi mai jos, într-un interviu acordat evz.ro. Sursa: Colegiul Voorhees
Victoriţa este o fată de 22 de ani, rămasă fără unul dintre părinţi încă de când era elevă în ciclul primar. Mama şi cele două surori au fost sprijinul de care a avut nevoie pentru a răzbate şi a ajunge să fie invitată să rostească un discurs la ceremonia de învestire a primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama.
Aventura ei începea acum câţiva ani, când îl cunoştea, în România, pe profesorul american Leland Barrows. Avea să ajungă în Statele Unite, la colegiul Voorhees, unde îşi propunea să înveţe să ... devină un lider.
La 9 Mai 2009, când românii sărbătoresc independenţa şi ziua continentului lor, Victoriţa Păun primea, pe tărâm american, titlul de şef de promoţie. "Aş putea spune că aceasta este cadoul meu", spune Victoriţa, pentru care cel mai important român care a existat vreodată este mama ei, Vasilica. Îi poate spune cât o iubeşte în patru limbi: română, engleză, spaniolă şi franceză.
Evz.ro: Cum l-ai cunoscut, în Romania, pe profesorul Barrows?
Victoriţa Păun: Pe d-nul Barrows l-am cunoscut prima dată la interviul pentru bursa la Scoala Americană Internaţională din Bucureşti, care s-a încheiat cu o ofertă şi acceptarea unei burse totale de studii la această instituţie recunoscută internaţional.
Când ai decis să pleci şi cum s-au împăcat părinţii tăi cu această veste?
Am plecat peste Ocean la vârsta de 18 ani, în vederea unei educaţii în Statele Unite ale Americii, în domeniul afacerilor. Mama, singurul meu părinte (tatăl a decedat când eu aveam vârsta de 8 ani