Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro în următoarele trei luni, urmând să revină, peste 12 luni, la 4,2 lei/euro, în contextul efectelor crizei mondiale, potrivit unui sondaj asupra valutelor din regiune, la care au participat 40 de economişti, precizează Mediafax.Rata de referinţă anunţată, joi, de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni şi jumătate. Banca centrală a anunţat o rată
Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro în următoarele trei luni, urmând să revină, peste 12 luni, la 4,2 lei/euro, în contextul efectelor crizei mondiale, potrivit unui sondaj asupra valutelor din regiune, la care au participat 40 de economişti, precizează Mediafax.
Rata de referinţă anunţată, joi, de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni şi jumătate. Banca centrală a anunţat o rată inferioară celei de joi la 13 aprilie, când euro a fost cotat la 4,1263 lei/euro. Moneda naţională nu a înregistrat oscilaţii semnificative comparativ cu euro în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, iar cursul de schimb a variat foarte uşor, în jurul nivelului de 4,12 lei/euro.
Leul, coroana cehească, forintul unguresc şi zlotul polonez se vor deprecia în raport cu euro pe termen scurt, însă redresarea economiei globale poate susţine avansuri în următoarele 12 luni, potrivit analiştilor intervievaţi.
Leul s-a depreciat puternic în ultimele două luni ale anului trecut şi în primele luni din 2009, iar referinţa BNR a atins un maxim al anului pe 22 ianuarie, când cursul a urcat la 4,3127 lei/euro. Ulterior, moneda naţională a fluctuat în apropiere de acest nivel până în luna martie, când a intrat pe un trend ascendent în urma acordului de finanţare externă de 20 miliarde euro