Zarzavagii folosesc seminte de alt soi, cumparate din Ungaria
Celebrele ridichi albe de Apahida au devenit un soi pe cale de disparitie. Tot mai multi dintre fermieri prefera sa cultive ridichi ale caror seminte sunt aduse din Ungaria, in dauna ridichilor locale.
Ridichile de Apahida sunt celebre pentru gustul lor deosebit. Acestea sunt cultivate de zeci de ani. Localnicii spun ca secretul lor consta in originea si in calitatea semintelor, dar si in pamantul argilos din zona. Zilnic, foarte multi soferi atrasi de renumele "radacinoaselor", dar si de modul lor de prezentare, opresc si cumpara ridichi de la localnicii care isi etaleaza marfa direct pe trotuar, pe tot parcursul soselei principale care traverseaza comuna. Ridichile sunt o sursa de venit pentru micii producatori de aici. Insa, in ultimii ani, acest soi local de ridichi albe a devenit tot mai rar. Din ridichi albe de forma alungita au capatat, in timp, nuante mov, apoi cu nuante rosiatice. ca urmare a hibridarii.
Iar acum sunt greu de gasit chiar si acestea. Acum, predomina pe tarabele zarzavagiilor ridichile de luna, rotunde si rosii, din seminte cumparate. "Inainte, a fost alba samanta, apoi rosie, iar intr-o vreme s-au corcit si am avut samanta mov. Acum nu sunt mai mult de doua-trei gospodarii care mai au samanta si care mai produc ridichi de Apahida. Restul pun samanta de cumparat de ridichi de luna, rosii, sau unii nu mai cultiva, pentru ca le cumpara de la IRA din groapa si le vand aici, pe taraba, cu doi lei legatura. Iar sa produci samanta numai la primavara, si ridichea trebuie intoarsa. Adica acuma se aleg cele mai frumoase, se rup de coada se pun separat in pamant si astea cresc si dau samanta buna. Deci trebuie replantate pentru ca astea daca le lasam sa infloreasca nu dau samanta buna", spune o localnica care inca mai cultiva si mai are din productie p