Europa are două zile: 5 mai şi 9 mai. Prima a fost stabilită de Consiliul Europei şi marchează data la care a fost creată instituţia numită (5 mai 1949).
A doua, mult mai populară, cinsteşte ziua în care ministrul de externe francez Robert Schuman propunea Germaniei de Vest un acord de cooperare industrială, care presupunea punerea în comun a resurselor de cărbune şi oţel. Succesul acordului a făcut ca figurile importante ale Europei acelor vremuri să analizeze serios varianta unei ample cooperări la nivel european. De aici până la crearea Uniunii Europene nu a mai fost mult.
Importanţa unui simbol
E greu să găseşti un element care să reprezinte toate membrele unei uniuni, fără a neglija sau nedreptăţi niciuna. Perfecţiunea e steagul olimpic al lui Coubertin, ale cărui cercuri divers colorate reprezintă întreg mapamondul. De ce? Simplu, cel puţin una dintre culori (albastru, galben, negru, verde şi roşu) se regăseşte pe steagul fiecărui stat al lumii.
Europa a încercat să unească simbolic statele membre printr-un steag comun, un imn european şi o sărbătoare multinaţională. Euro este şi el un simbol, chiar dacă a fost introdus şi promovat ca o necesitate ce ţinea de politica monetară.
Două sărbători pentru Est
Varianta 9 Mai a fost preferată pentru importanţa datei, dar nu se poate spună că nu deranja pe nimeni. Asta pentru că 9 Mai nu marchează doar cooperarea franco-germană, ci şi Ziua victoriei în estul Europei. Ce-i drept, graţie fusului orar. De ce? Iată răspunsul mai jos.
La 8 mai 1945, naziştii capitulau ofcial. Era ora 23:01. Numai că, în Europa de Est, ziua trecuse deja, vestea marcând dimineaţa zilei de 9 Mai.
Britanicii nu o sărbătoresc
Ziua este sărbătorită chiar şi în Turcia, stat care nu face parte din Uniunea Europeană. Totuşi, unii dintr