REŢETĂ. Ciupercile, dovleceii, cartofii şi sfecla sunt doar câteva dintre legumele care vă pot ajuta să vă menţineţi în formă şi să slăbiţi. Sursa: Hepta
Au puţine calorii, sunt uşor de preparat, conţin substanţe nutritive esenţiale şi vă ajută să scăpaţi organismul de toxine. „Vă ţin în formă, vă taie pofta de alimente mai grase şi vă ajută să scădeţi în greutate”, aminteşte medicul nutriţionist Andreea Tocan, de la Centrul de Diabet din Cluj. Iată câteva reţete de salate, modul de preparare şi proprietăţile pe care le au.
1. Salată de ciuperci
Se spală ciupercile în multe ape. Se pun la fiert, iar în apă se adaugă puţină zeamă de lămâie. Se taie felii şi se servesc cu mărar, usturoi, pătrunjel, oţet şi ulei de germeni de porumb. Sunt indicate diabeticilor, celor cu consti paţie, boli renale, dar şi celor cu probleme de greutate. „Ciupercile sunt o sursă vegetală de proteine. Sunt consistente, nu au grăsimi, nu au colesterol, aşa cum se întâmplă în cazul altor alimente bogate în proteine”, spune medicul nutriţionist Andreea Tocan.
2. Salată de fasole verde
Fasolea se fierbe în apa care clocoteşte şi i se adaugă ulei şi suc de lămâie. Când se mai răceşte, se adaugă verdeaţă. Este indicată în boli de rinichi, în hipertensiune arterială şi boli cardiace, în colite şi în colecistite. Spre deosebire de fasolea uscată, cea verde este mai uşor de digerat. În plus, este bogată în fibre, vitamine şi potasiu.
3. Salată de dovlecei
Se curăţă dovleceii de coajă, se taie felii şi se pun la fiert un sfert de oră. Se scurg bine, iar după ce se răcesc, se servesc cu mărar. Se poate adăuga şi smântână. Dovlecelul este recomandat celor cu ulcer gastroduodenal, celor cu boli renale ori diabet zaharat. Conţine potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, fosfor, vitaminele A, C şi E.
4.