Inventivitatea romaneasca nu are limite atunci cand vine vorba despre metode de a face bani. Totusi, unele metode nu sunt bune pentru toata lumea, desi o mina plouata si o vanataie mai mult sau mai putin colorata pot aduce un venit cu mult peste medie.
Vorbim bineinteles despre... cersetori. Mici si mari, aceia care ne abordeaza agresiv sau pasiv la majoritatea intersectiilor, la intrarea in alimentare, in banci, la metrou, in parcuri sau la biserica.
Multi dintre noi avem deja in minte niste personaje pe care le vedem zilnic in drum spre munca, dar si la intoarcere. Aceia pentru care am scos, de multe ori ca prostii, bancnote sau monede din portofele si buzunare.
In majoritatea lor, sunt exploatati de diverse bande si grupari interlope, si prea putini sunt aceia care au nevoie sincer de un colt de paine.
Un leu pentru cersetor?
Nu este persoana care sa nu fi cazut vreodata in capcana celui un leu pentru cersetor.
Cand vezi o batranica oarba stand iarna pe caldaramul podului peste Dambovita de la Unirii te gandesti ca "oamenii aia rai" nu au lasat-o sa stea si ea la caldura la metrou, unde poate trece mai multa lume si ar obtine mai multa "mila" din partea lor. De cele mai multe ori o sa te opresti, o sa ii spui cateva cuvinte, parca rusinat, si o sa ii dai din putinul tau.
Un prieten s-a oprit frecvent si a facut asta. Dar intr-o seara, obisnuita sau nu cu vocea lui, batranica l-a intrebat si cat este ceasul. "E noua jumatate mamaie". "Aoleu! E tarziu", s-a speriat un pic batrana. "Trebuie sa plecati? Dar unde va duceti?", a intrebat putin surprins prietenul meu. "Acolo unde joaca baietii aia fotbal". "La Ghencea?" "Da."
Acum, prietenul meu e o persoana foarte miloasa, dar in toata durerea lui sufleteasca a gasit de cuviinta sa ii explice batranei ca are si el treaba si ca