* Cele două structuri vor avea uniforme şi însemne diferite, care vor fi prezentate public săptămâna viitoare
*Executivul a aprobat şi strategiile de descentralizare în Sănătate şi Sport. În zece zile, vor fi discutate şi cele pentru Educaţie, Agricultură, Cultură şi Muncă
Reunit în şedinţă extraordinară, Cabinetul Boc a dat, duminică, undă verde primelor strategii în vederea realizării descentralizării. Acestea vizează trei domenii: Sănătatea, Sportul şi Poliţia, urmând ca în zece zile să fie aprobate şi strategiile în Educaţie, Agricultură, Cultură şi Muncă. „Descentralizarea înseamnă că vom conferi autorităţilor locale sau judeţene atribuţii prerogative, însoţite de resurse financiare pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confruntă oamenii din comunităţile locale. Este de fapt o aplicare a principiului subsidiarităţii, care spune că decizia trebuie să fie luată de autorităţile care sunt cele mai apropiate de cetăţean", a explicat premierul Emil Boc.
Şeful Executivului a subliniat, însă, că acest lucru nu înseamnă că statul îşi pierde controlul asupra modului în care aceste activităţi sunt derulate. „Ne păstrăm la nivel naţional competenţele de verificare, control şi de standarde naţionale, care sunt urmărite să se aplice peste tot în ţară, într-o manieră unitară şi potrivit prevederilor legale”, a spus Boc.
Ce atribuţii va avea Poliţia Locală?
Dintre strategiile Guvernului de descentralizare premierul a pus accent mai ales pe proiectul de lege prin care se va înfiinţa Poliţia Locală. „Este un proiect de lege care ţine cont de nevoile comunităţilor locale, un proiect de lege care stabileşte competenţe specifice autorităţilor locale în domeniul ordinii şi liniştii publice, a disciplinei în construcţii, a protecţiei mediului, a disciplinei comerciale, a evidenţei persoanelor, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice.