Romania are potentialul sa fie un jucator regional, prin expertiza sau medierea relatiilor cu tari terte UE, insa lipsa de institutii, proiect si oameni calificati o impiedica, spune expertul in politica externa, Dan Dungaciu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Mai mult, influenta sa este practic nula si va ramane asa daca toti responsabilii de politica externa, presedinte si Minister de Externe, nu vor vorbi pe o singura voce.
Informatia pe scurt:
Romania a stat si a bajbait dupa integrarea in UE dand semnale ca practic nu stie de ce s-a integrat. A fost lipsita de o viziune, de institutii si de oameni pregatiti.Romania asteapta sa vada ce fac altii – americanii, germanii, rusii - pentru a-si gasi si ea locul in aceasta geografie.Dincolo de capacitati, Romania sta foarte prost in termeni de prestigiu.Pe energie, Romania ramane avanpostul de confruntare cu Rusia.
Reporter: Are Romania, in acest moment, un rol regional geostrategic? Dan Dungaciu: Senzatia mea este ca rolul regional pe care vrei sa ti-l construiesti trebuia pregatit inainte de intrarea in UE. Atunci cand ai intrat in Uniunea Europeana trebuia sa stii de ce intri.
Romania a stat si a bajbait dupa integrarea in UE dand semnale ca practic nu stie de ce s-a integrat. Institutiile care ar fi trebuit create pentru spatiul rasaritean nu s-au creat in 2007 pentru ca, vorba lui Titu Maiorescu, celula romaneasca nu a rezistat la doua tipuri de presiuni. Si atunci am inchis spatiul rasaritean, ne-am blocat, n-am pregatit oameni, n-am pregatit institute pentru analiza si expertiza si 2007 ne-a surprins descoperiti.
Ei bine, in 2007 chiar daca te intorci spre spatiul rasaritean, si nu ma refer doar la spatiul estic, ci si la cel al Balcanilor, nu prea ai ce sa faci, nu ai instrumente. Si lipsa asta de instrumente este rezultatul lipsei unei strategii inainte de