Criza financiara care a dus la blocarea sectorului constructiilor afecteaza grav afacerile firmelor de arhitectura, acestea confruntandu-se cu o criza de lichiditate din cauza proiectelor rezidentiale intrate in stand-by.
PZP, firma de arhitectura cu afaceri de 1,5 milioane de euro in 2008, a inregistrat o scadere a businessului de 50% in primul trimestru. “Cea mai mare problema pentru firmele de arhitectura o reprezinta lipsa de lichiditati din piata, din cauza ca in imobiliare nu mai investeste nimeni acum, poate doar jucatorii de poker”, spune Liviu Zagan, unul dintre cei trei proprietari ai PZP.
Firma de arhitectura are de recuperat circa 400.000 de euro de la clienti care nu mai dispun de resurse financiare. “Avem facturi pentru care nu am primit bani de opt luni”, adauga Zagan. Comparativ cu inceputul lui 2008, valoarea contractelor semnate de PZP la inceputul acestui an s-a diminuat semnificativ. Contractele importante pe care le-a semnat firma de arhitectura in primele luni ale lui 2009 au o valoare cumulata de circa 250.000 de euro. Data fiind blocarea sectorului de imobiliare, reprezentantii PZP se asteapta la o scadere a businessului pe 2009, evitand sa faca prognoze. “Cu ce sa faci pe «praful» acesta, cand multe firme de constructii au intrat in faliment?!”, se intreaba retoric Zagan.
El mentioneaza ca din cauza situatiei dificile din piata, salariile arhitectilor au scazut cu circa 20% fata de anul trecut, fee-urile urmand acelasi scenariu. “Daca anul trecut preturile pe metrul patrat proiectat variau intre 15 si 25 de euro, acum tarifele practicate pe piata sunt de 15-20 de euro”, afirma Zagan.
Banii pe care ii incaseaza firmele de arhitectura in urma proiectelor se calculeaza in mai multe feluri, doua dintre acestea fiind perceperea unui procent din costul total al investitiei sau pe metrul patrat proiectat. “Pe parcursul u