Într-o dezbatere organizată de revista Cinema cu elevii Liceului de matematică-fizică nr. 3 din Bucureşti, acolo unde se filmase, cu un an în urmă, o bună parte din "Declaraţie de dragoste", film aflat în topul preferinţelor spectatorilor în acea perioadă şi a cărui temă constituia, de fapt, tema dezbaterii respective.
"De ce v-a plăcut acest film? Ce şi, mai ales, cum a reuşit să comunice spectatorilor? Ce v-a nemulţumit? Ce aşteptaţi, în general, de la un film cu şi despre tineri? Ce sugestii aţi vrea să faceţi cineaştilor noştri?" Cam acestea erau întrebările adresate elevilor liceului respectiv. Printre participanţii la "examinarea" elevilor se numărau scenaristul filmului "Declaraţie de dragoste" - scriitorul şi profesorul George Şovu, regizorul Nicolae Corjos şi actriţa Teodora Mareş. Dezbaterea a început cu "Aveţi cuvântul".
Au venit şi reacţiile elevilor...
Diana Oană, clasa a XII-a P: "Pe mine m-a animat, m-a bucurat gândul că este un film despre noi. Uneori suntem puţin uitaţi, puţin împinşi cu un «să mai creşteţi», iar acest film cu noi pe tot ecranul mi-a dat senzaţia că toţi şi-au amintit de noi. Şi eu am jucat acolo. Fără regie, fără motor, fără machiaj, dar am jucat propria mea dragoste. Se spune mereu că la vârsta aceasta «iei un piramidon şi-ţi trece». Să fie oare chiar aşa? Filmul mi-a plăcut şi pentru că a fost turnat într-o bună parte la noi în liceu. E poate un orgoliu de elev al acestui liceu, dar acesta este adevărul. Voiam să văd dacă-mi recunosc şcoala în film, liceul meu (observaţi, spun al meu, că este şi al meu!). Da, l-am recunoscut".
Mihai Popescu, clasa a XII-a J: "Filmul «Declaraţie de dragoste» mi-a plăcut, deşi cred că putea fi şi mai bun (raportat la ce aşteptăm noi de la un astfel de film). (...) Cred că se poate învăţa din acest film cam ce înseamnă adevăratul respect în iubi