Palatul Victoria înghite aproape 60 de milioane de euro, în plină recesiune, pentru consolidare, modernizare şi extindere. Lucrările de consolidare, estimate la 10 milioane de euro, au fost deja adjudecate, în urma unei proceduri de atribuire controversate. Sursa: Libertatea
1 /.
Încă 20 de milioane de euro sunt prevăzute pentru modernizarea sediului guvernului, iar alte 30 - pentru extindere. Motivele invocate: rezolvarea locativă a funcţionării serviciilor guvernamentale şi includerea Palatului Victoria în „clasa I de risc seismic, construcţie cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure”.
Drept pentru care, autorităţile au concluzionat că „se impune un ansamblu de măsuri de urgenţă”, mai ales că imobilul are şi statut de monument istoric.
Atac la buzunarul contribuabililor
Lucrările de consolidare, estimate la aproximativ 10 milioane de euro, au fost deja încredinţate unei societăţi comerciale, în urma unei proceduri de atribuire controversate, transformată în negociere directă. Documentaţia aceluiaşi contract prevede alte 57,6 milioane lei, fără TVA (aproape 20 de milioane de euro), pentru „realizarea unor lucrări de modernizare”. Încă 30 de milioane de euro sunt destinate extinderii Palatului Victoria. Prin urmare, pentru refacerea Palatului Victoria, românii vor scoate din buzunare aproximativ 60 de milioane de euro.
Ba este „secret de stat”, ba nu este
Organizarea unei licitaţii publice deschise pentru consolidarea sediului guvernului a fost eliminată din start, sub motivaţia „secretului de stat”, optându-se pentru o procedură restrânsă. Pretextul „siguranţa naţională” a fost rapid lăsat la o parte, însă, când a venit vorba de a condiţiona participarea firmelor în funcţie de „autorizaţia de securitate industrială”. Într-un final, până şi „licitaţia publică restrânsă” s-a transfor