Profesorul universitar Gheorghe Cioban are, de 45 de ani, abonament pe acelaşi loc la meciurile echipei UTA.
Proaspăt pensionar, Gheorghe Cioban este medic radiolog şi profesor universitar în Arad. Reputatul doctor, ajuns acum la 70 de ani, are însă şi o pasiune teribilă, care-l macină zi de zi: este fanul echipei UTA. A văzut trupa „roş-albă” din urbea de pe Mureş încă de la primul ei meci oficial, disputat la 1 septembrie 1946, pe arena Gloria, de pe faleză. A stat pe acea tribună de lemn acoperită când ITA, cum se numea echipa la acea vreme, întrecea formaţia Ciocanul Bucureşti, cu 1-0. Din 1964, adică de 45 de ani, Gheorghe Cioban are abonament pe acelaşi loc: la tribuna întâi, în sectorul central, rândul 6, locul 19.
„Dr. Petru Groza era invitatul baronului”
Soarta a făcut ca familia viitorului medic să fie prietenă cu cea a baronului austriac Francisc von Neumann, proprietarul unei treimi din ce însemna, la vremea respectivă, Aradul industrial. „Tata l-a cunoscut pe baron la Viena, în timpul studiilor, în anii ’30. Între ei s-a legat o prietenie trainică, astfel că, la primul meci din ’46, am avut invitaţii. Lângă baron, în primul rând, a stat Dr. Petru Groza (n.r. - şef al Guvernului României, preşedintele Consiliului de Miniştri între 6 martie 1945-2 iunie 1952), iar la patru locuri distanţă stăteam eu, adus de tatăl meu.
Era multă armată, miliţie şi mii de spectatori de jur-împrejurul arenei Gloria, căci stadionul UTA nu era încă terminat. M-a frapat echipamentul elegant, cu dungi albe şi roşii, pe care îl aveau ai noştri. Ciocanul juca în bleumarin-roşu. ITA a câştigat la limită, iar în oraş s-a declanşat fiesta”, rememorează interlocutorul nostru primul contact cu echipa care avea să-i marcheze, definitiv şi iremediabil, viaţa.
Baronul, între limuzina Austin şi bicicleta Pegas
Pas