„Toma Cozma”, din Iaşi, s-a transformat, sâmbătă după-amiază, într-un loc de întâlnire pentru prichindeii pasionaţi de şah. Sursa: Maria Craus
Iniţiativa i-a aparţinut preotului paroh Mihai Mărgineanu. Simultanul de şah a fost susţinut de Alexandru Baciu, un băieţel de 10 ani care, înainte de Paşte, a câştigat locul 9 pe ţară, la categoria 10-12 ani.
„O singură fetiţă a încercat să trişeze, a mutat piesele”
La biserică, simultanul cu 10 adversari a fost pentru Alexandru ca o pauză de relaxare. Băieţelul a învăţat de mult timp lecţia modestiei şi i-a reprimit în joc pe cei pe care i-a bătut din două-trei mutări. „Cel care joacă cel mai bine dă simultanul, el nu este neapărat şi cel care câştigă în final. Acum am câştigat eu, dar nu asta este important. O singură fetiţă a în cercat să trişeze. A mutat piesele când nu eram atent”, a povestit Alexandru, la finalul celor 10 partide. Fetiţa n-a reuşit însă să-l păcălească deoarece băiatul a ţinut minte cum erau aşezate piesele pe tablă atunci când trecuse ultima dată pe la ea.
După ce a câştigat o dată, copiii l-au rugat să mai joace câte o partidă, iar el s-a lasă uşor înduplecat. „Bine, te primesc şi pe tine, şi pe tine, dar vă rog să vă duceţi să vă pregătiţi piesele pe tablă”, le-a spus micul campion unor băieţei cărora le-a dat câteva lecţii. „Uitaţi, unii spun că acesta este matul prostului, dar nu e aşa, este cea mai scurtă partidă din istorie”, explică Alexandru Baciu. Apoi le dă ultimele indicaţii celor trei care şi-au unit forţele în speranţa că îl vor învinge.
„Sfătuiţi- vă toţi trei, gândiţi-vă ce v-a spus profesorul şi ţineţi cont că o mutare rămâne o mutare, n-o mai puteţi schimba. Şi, vă rog, un pic mai repede, că mă aşteaptă tata”, punctează Alexandru. La finalul „turneului”, băieţelul a mai primit o invitaţie, pentru un alt simultan de şah, at