Guvernul a aprobat ieri legile pentru transferul catre autoritatile locale a atributiilor de administrare in sanatate, politie si sport, iar in urmatoarele 10 zile vor fi analizate proiectele de acte privind descentralizarea in educatie, agricultura, cultura si munca.
Potrivit premierului Emil Boc, descentralizarea va fi una de profunzime.
Descentralizarea in sanatate
Guvernul a aprobat ieri Strategia privind descentralizarea in sistemul de sanatate, acesta reprezentand primul pas in trecerea spitatelor si directiilor de sanatate publica in administrarea autoritatilor locale, potrivit Mediafax.
Alte patru acte normative (Legea descentralizarii in sistemul de sanatate, Legea Sanatatii Publice, o hotarare de guvern privind infiintarea Institutului de Sanatate Publica si o hotarare de infiintare a Institutului National de Medicina Legala) urmeaza sa fie elaborate pana la 1 iulie. Actele normative vor intra in vigoare la 1 septembrie, iar descentralizarea propriu-zisa in sistem va deveni efectiva de la 1 ianuarie 2010.
Astfel, potrivit Legii descentralizarii in sistemul de sanatate, Directia de Sanatate Publica va trece din subordinea Ministerului Sanatatii in subordinea consiliilor judetene sub numele de Directie de Asistenta Medicala. Aceasta va coordona toate activitatile de asistenta medicala din judet, va reprezenta autoritatea locala in consiliul de administratie al spitalului, va aloca resursele proprii la nivel local si judetean, va aviza bugetele de venituri si cheltuieli ale unitatilor medicale, precum si planul de investitii si cheltuielile de capital - finantate de la bugetul local - si va aviza propunerile de achizitie de echipamente de inalta performanta, inclusiv cele finantate de Ministerul Sanatatii.
Deciziile nu mai trec pe la Ministerul Sanatatii
Practic, daca pana acum toate deciziile privind adminis