Miile de investitori de retail de la bursă, care au la dispoziţie sume de ordinul miilor de lei sau de euro, au depăşit ca importanţă investitorii instituţionali. Bursa de valori a continuat raliul de creştere în aprilie şi la începutul acestei luni. În ciuda faptului că majoritatea celor din piaţă aşteaptă o corecţie a acestui trend de apreciere, în ideea că o scădere pe termen scurt ar consolida direcţia pozitivă, investitorii au continuat să cumpere acţiuni. Mai mul
Miile de investitori de retail de la bursă, care au la dispoziţie sume de ordinul miilor de lei sau de euro, au depăşit ca importanţă investitorii instituţionali.
Bursa de valori a continuat raliul de creştere în aprilie şi la începutul acestei luni. În ciuda faptului că majoritatea celor din piaţă aşteaptă o corecţie a acestui trend de apreciere, în ideea că o scădere pe termen scurt ar consolida direcţia pozitivă, investitorii au continuat să cumpere acţiuni. Mai mult, chiar dacă speculatorii şi-au marcat profiturile obţinute în ultimele săptămâni, se mizează în continuare pe creştere.
Cine mai investeşte totuşi în această perioadă pe piaţa de la Bucureşti? Criza a ieftinit masiv acţiunile listate la BVB, însă situaţia este identică şi pe restul pieţelor de capital. Investitorii instituţionali, văzuţi drept colac de salvare în 2008, nu se vor grăbi să se întoarcă în România dacă găsesc oportunităţi în zone mai puţin riscante, cum sunt pieţele occidentale. De altfel, revenirea bursei autohtone din ultimele două luni nu reprezintă o situaţie singulară, creşteri fiind întâlnite şi în pieţele mari. „Avantajele de piaţă ieftină de la BVB au fost anulate de criza financiară, în prezent multe pieţe mature fiind la fel de atractive”, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.
Rezidenţii stăpânesc piaţa
Principalii investitori de la BVB din ultimele luni sun