Oameni de afaceri bogaţi şi discreţi deţin colecţii de artă cu tablouri şi sculpturi de van Dyck, Giacometti sau Watteau, cu valori de peste 20 de milioane de euro. Piaţa de artă din România a intrat într-un punct mort. Potrivit datelor centralizate de Dan Tudor, coordonatorul portalului de informaţii despre piaţa de artă locală tudor-art.com, în primele patru luni ale acestui an au fost organizate 24 de licitaţii. „Dintre cele 2.072 de opere de artă propuse s-au vândut
Oameni de afaceri bogaţi şi discreţi deţin colecţii de artă cu tablouri şi sculpturi de van Dyck, Giacometti sau Watteau, cu valori de peste 20 de milioane de euro.
Piaţa de artă din România a intrat într-un punct mort. Potrivit datelor centralizate de Dan Tudor, coordonatorul portalului de informaţii despre piaţa de artă locală tudor-art.com, în primele patru luni ale acestui an au fost organizate 24 de licitaţii. „Dintre cele 2.072 de opere de artă propuse s-au vândut 526”, spune Dan Tudor. „Nivelul preţului minim estimat pentru lucrările vândute se ridicase în total la 934.589 de euro. Însă adjudecarea acestor lucrări s-a făcut pentru o sumă totală de 1.027.404 euro, ceea ce înseamnă o creştere medie realizată în cursul licitaţiilor (faţă de preţul minim estimat anterior de organizatori, n.r.) de 9,93%.”
Însă în ianuarie-aprilie 2008, s-au vândut 613 lucrări din 1.600 scoase la licitaţie, pentru o sumă totală de 1.260.539 de euro, cu 47,42% mai mult decât minimul estimat. Topul celor mai mari preţuri adjudecate este dominat de Nicolae Grigorescu şi Gheorghe Petraşcu. Deşi numărul lucrărilor scoase la vânzare a crescut faţă de 2008, preţurile de vânzare scad, iar ponderea lucrărilor nevândute a urcat la 75%!
Ce fac acum colecţionarii? Unii dintre ei încearcă să forţeze în jos preţurile. „La ultima noastră licitaţie, în cazul cumpărătorilor mai vechi am observat o expectati