Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a discutat vineri, la Washington, cu secretarul american de stat, Hillary Clinton, despre posibila includere a României în programul Visa Waiver, ce presupune ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA. Sursa: AP Photo
Surse diplomatice declaraseră joi, pentru Mediafax, că senatorul Richard Lugar, care coprezidează comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, l-a asigurat pe oficialul român că problema eliminării vizelor este una dintre priorităţile părţii americane. Discuţiile încurajatoare purtate la nivel bilateral Bucureşti-Washington, dar şi în cadrul dialogului UE-SUA, vin totuşi în contradicţie cu intenţia americanilor privind înăsprirea condiţiilor de intrare în programul Visa Waiver.
Oficialii SUA au avertizat deja că, din luna iulie, plafonul ratei de refuz a vizelor va scădea de la 10% la 3%. Înăsprirea acestei condiţii presupune ca România, care are o rată de respingere a vizelor de 25%, să se califice mult mai greu pentru accesul în program.
Tratatul de extrădare intră în vigoare
Vizita la Washington i-a permis lui Diaconescu să discute despre războaiele din Afganistan şi Irak, dar şi despre întărirea parteneriatului strategic România-SUA şi consolidarea securităţii şi stabilităţii la Marea Neagră. În acest sens, întâlnirea a facilitat schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului de extrădare între România şi SUA, semnat pe 10 septembrie 2007, şi a Protocolului semnat la Bucureşti pe 10 septembrie 2007, la Tratatul dintre România şi SUA privind asistenţa judiciară în materie penală.
Tratatul de extrădare, a precizat un comunicat al Ministerului de Externe, „conţine dispoziţii menite să eficientizeze cooperarea bilaterală prin simplificarea procedurii de transmitere a documentelor de extrădare, în speci