La doar 6 săptămâni după abandonul parţial al secretului bancar de către Elveţia, îngrijorarea s-a instalat printre clienţii cei mai bogaţi ai băncilor de aici. Tot mai mulţi dintre ei încep să-şi transfere conturile uriaşe în Singapore, unde, cred ei, nu sunt atât de ameninţate de hotărârile G20. „Mai mulţi clienţi şi-au transferat o parte din avere în Singapore din cauza incertitudinilor privind secretul bancar elveţian”, spune un reprezentat financi
La doar 6 săptămâni după abandonul parţial al secretului bancar de către Elveţia, îngrijorarea s-a instalat printre clienţii cei mai bogaţi ai băncilor de aici. Tot mai mulţi dintre ei încep să-şi transfere conturile uriaşe în Singapore, unde, cred ei, nu sunt atât de ameninţate de hotărârile G20.
„Mai mulţi clienţi şi-au transferat o parte din avere în Singapore din cauza incertitudinilor privind secretul bancar elveţian”, spune un reprezentat financiar din Geneva. „Mişcarea este de amploare. Sute de mari deţinători de averi depuse la noi caută portiţe de ieşire”. Conform declaraţiilor acestuia, sumele se ridică, până la ora actuală, la câteva miliarde de franci elveţieni.
În urma acestui fenomen, instituţiile financiare încearcă să-şi convingă clienţii să rămână aici, căutând să ofere un „nou cadru perfect legal”.
De asemenea, bancherii elveţieni le aduc clienţilor argumente mai mult sau mai puţin solide: „Singapore este departe”, spune un reprezentant financiar care doreşte să-şi păstreze anonimatul.
Mai mult, aceştia afirmă că Singapore, ca şi Elveţia, va fi din ce în ce mai mult sub presiunea deciziilor G20 împotriva secretului bancar.
Scandalul privind secretul bancar din Elveţia a început în momentul în care Statele Unite ale Americii au cerut băncii UBS o listă cu nume de clienţi americani care aveau banii depuşi aici şi care ar fi refuzat să-i declare la Fisc, aducând mari