Modificarea direcţiei în care merge bursa şi tendinţa de scădere a randamentelor instrumentelor cu risc redus obligă investitorii să umble la structura portofoliilor personale. Reducerea dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României (BNR)până la 9,5%, menită să relanseze creditarea, va duce la scăderea randamentelor depozitelor bancare. Implicit a profiturilor obţinute din investiţiile în acest instrument, considerat a fi aproape lipsit de risc. Corobor
Modificarea direcţiei în care merge bursa şi tendinţa de scădere a randamentelor instrumentelor cu risc redus obligă investitorii să umble la structura portofoliilor personale.
Reducerea dobânzii de politică monetară de către Banca Naţională a României (BNR)până la 9,5%, menită să relanseze creditarea, va duce la scăderea randamentelor depozitelor bancare. Implicit a profiturilor obţinute din investiţiile în acest instrument, considerat a fi aproape lipsit de risc. Coroborată cu revenirea pieţei de capital din ultimul timp, măsura BNR obligă investitorii să se întrebe care ar trebui să fie în prezent structura portofoliului de investiţii pentru a obţine maximul de profit.
În perioadă de criză, investitorii trebuie să-şi limiteze riscurile. Ceea ce se traduce printr-o atenţie mărită la păstrarea unei părţi în bani gheaţă mai mare decât de obicei, la obligaţiunile corporative sau municipale cu rating ridicat, care oferă în prezent un randament de 13-16%, la titlurile de stat (circa 10%) şi la depozitele bancare (maximum 16%). Sunt luate în calcul şi materiile prime sau metalele preţioase, în limitele oferite de contextul crizei. Scopul acestui tip de portofoliu este menţinerea valorii averii personale şi obţinerea unui minim randament.
Numerar pentru oportunităţi
Criza de anul trecut a forţat persoanele care au economii de investit să scoată banii din acţiuni listate s