Turkmenistanul vrea să devină partener în cadrul proiectului european de gaze naturale Nabucco, dar se teme de reacţia Rusiei, a declarat secretarul adjunct de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Matthew Bryza."Cred că Turkmenistanul vrea să participe la dezvoltarea proiectului, însă are îndoieli. Şi este de înţeles, deoarece statul vrea să aibă relaţii bune cu Rusia", a afirmat Bryza la un post de radio rus.Pe 8 mai, cu ocazia unei reuniuni a reprezentanţilor st
Turkmenistanul vrea să devină partener în cadrul proiectului european de gaze naturale Nabucco, dar se teme de reacţia Rusiei, a declarat secretarul adjunct de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Matthew Bryza.
"Cred că Turkmenistanul vrea să participe la dezvoltarea proiectului, însă are îndoieli. Şi este de înţeles, deoarece statul vrea să aibă relaţii bune cu Rusia", a afirmat Bryza la un post de radio rus.
Pe 8 mai, cu ocazia unei reuniuni a reprezentanţilor statelor implicate în proiectul Nabucco, organizată la Praga, cele trei state din Asia Centrală producătoare de gaz (Uzbekistan, Kazahstan şi Turkmenistan) au refuzat să semneze o declaraţie prin care s-ar fi angajat să susţină politic dezvoltarea gazoductului. Declaraţia a fost adoptată, doar de UE, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, şi Egipt. Participarea Egiptului a fost totuşi o supriză plăcută, urmând ca această ţară să capete un rol important pe piaţa europeană a distribuţiei de gaze. Intenţia Azerbaidjanului este
Rămâne de văzut ce stimuli vor folosi europenii (dar şi americanii, care sprijină această iniţiativă) pentru a încuraja Turkmenistan - care nu este membru CSI - să participe ferm la proiect.