Vineri 8 Mai 2009, ora 11:00. S-a dat startul Campionatului de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti. Concurenţii, amatori şi profesionişti s-au reunit cu "spirit" de învingători din toate colţurile ţării. Mai mult, anul acesta un element nou a constat în prezenţa participanţilor din afara ţării.
Competitorii şi-au ales cu multă grijă reţetele, fie din bucătăria românească, fie din cea internaţională, cu care au dorit să câştige cupele şi medaliile puse în joc de organizatori. Concursul, care a debutat cu aproape doi ani în urmă, a apărut pe fondul unui vid competiţional în zona artei culinare din România şi şi-a dorit să aducă în prim-plan conceptul de bucătărie-cultură. "Această manifestare este, poate, cel mai important eveniment gastronomic din ţară. Când s-a mai organizat aşa ceva la noi? Este o asociere între gastronomia românească şi ceea ce se cheamă cultură, artă, civilizaţie. Această asociaţie este fabuloasă, pentru că de multă vreme doresc să apropii arta culinară de cultură, iar cei care au avut acestă idee merită toată lauda din partea noastră, a profesioniştilor. Gastronomia reprezintă gradul de civilizaţie al unei naţiuni", ne-a declarat Gheorghe Vătafu, maestru al artei culinare şi membru al juriului. De ce un campionat de gătit în aer liber? "Acest concept şi-a propus, şi a reuşit, să scoată bucătarul, fie că e amator sau profesionist, din spaţiul lui clasic de lucru, să-l transforme într-o vedetă şi să-i stimuleze imaginaţia şi talentul", a continuat distinsul nostru interlocutor.
Concurenţi
Revenind la competiţia de gătit în aer liber, Parcul Izvor din Capitală a fost într-o continuă forfoteală de dimineaţă până târziu în noapte. Timp de trei zile, în perioada 8, 9 şi 10 mai 2009, pasionaţii de gastronomie s-au înscris la două clase distincte: artă culinară şi gătit în aer liber. Dacă profesioniştii au avut de parte