» Primarii vor deveni mici prim-ministri locali dupa intrarea in vigoare a strategiilor descentralizarii, adoptate ieri de Guvern.
» Specialistii in politici publice spun insa ca aceasta descentralizare facuta in graba poate transforma politia intr-o "garda pretoriana" aflata la dispozitia unor sefi locali dovediti deja ca infractori.
Cabinetul Boc a dat startul marii descentralizari, care va conferi puteri sporite primarilor si presedintilor de consilii judetene. Ministrii au aprobat, in sedinta extraordinara de guvern de ieri, strategiile descentralizarii in domeniile sanatatii, politiei locale, tineretului si sportului, urmand ca in maximum 10 zile sa fie finalizate si strategiile in domeniile educatiei, culturii, agriculturii si transporturilor. Premierul Emil Boc a explicat ca descentralizarea va veni in sprijinul cetateanului, care isi va putea rezolva pe plan local problemele. "Cei din teritoriu stiu mai bine sa rezolve problemele locale decat autoritatea centrala", a aratat Boc, precizand ca transferul competentelor de la autoritatile centrale spre cele locale va fi insotit de un transfer de bani catre aceste comunitati.
Specialisti in politici publice sustin insa ca grabita descentralizare ar putea sa genereze mari scandaluri, deoarece calitatea, integritatea si competenta multora dintre primarii si presedintii de consilii judetene din Romania lasa de dorit. In plus, la nivelul administratiei locale nu au fost constituite mecanismele care sa asigure o buna functionare a viitoarelor miniguverne teritoriale, iar autoritatile centrale nu vor fi capabile sa asigure inspectiile in domeniile descentralizate, arata Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice (IPP). In opinia sa, descentralizarea este grabita de unii membri ai administratiei locale, care ar complota de multa vreme impotriva centrului,